Naar binnen en weer naar buiten.

Deze zaadbolletjes van een bloem zijn zo’n prachtig voorbeeld van hoe de natuur met energie omgaat. Deze schermbloem stond een maand geleden nog overal te stralen in de bermen met haar melkwitte kanten bloemetjes. Nu de zon langzaam maar zeker naar het herfstpunt terugkeert en de dagen korter worden keert de bloem naar binnen en de zonne energie opgelsagen in haar bloempjes worden tientallen zaadbolletjes, boordevol groei en levenskracht. Beschermd zitten ze in hun huisje klaar om straks verder te reizen. In de lente zullen zij, mits aangekomen op een geschikte ondergrond, de berm weer omtoveren in een feest van bloemen.

Die beweging van buiten naar binnen, is dat niet ook wat mensen in onze klimaatzone van oudsher deden? De oogst binnenhalen, de vruchten van aarde, water, zon en arbeid, die ons de winter door zouden helpen?
Een winter voorafgegaan door oogstfeesten, na veel hard werk.
En dan even niets…om het vuur luisteren naar verhalen, plannen maken voor de lente, reperaties aan huis en hut, zorg voor elkaar en jezelf.

Lastig om dit te vertalen naar ons leven nu, want dit plaatje lijkt ideaal maar was het natuurlijk niet. Wie wil er nog terug naar zoals mijn Oma water moest pompen op het erf in de bijtende winterse kou? En dat is nog maar een ding uit het dagelijks leven van die tijd die het leven vaak tot overleven maakte.

Toch is het vreemd dat juist nu, meer mensen dan ooit, in onze cultuur constant op een overlevings modus staan ingeschakeld, door de voortdurende stress die wij ervaren.
Wij hoeven minder maar moeten meer dan ooit…dat is toch vreemd. Misschien is het toch een goed idee om wat mee te gaan met de natuur en zeker in de herfst en winter wat meer tijd te besteden aan onze binnenwereld.

Meditatie is in, maar wat is dat nu eigenlijk? Hoe kan meditatie helpen als je eigenlijk niet weet hoe het moet?
Ik denk dat veel mensen meer weten over mediteren dan ze eigenlijk beseffen, misschien is meditatie wel net zo gewoon en natuurlijk als eten en drinken.
Voor mij is meditatie bijvoorbeeld ook een boswandeling, een goed liefdevol gesprek, spelen met de hond, een boek op schoot maar even niet lezen…luisteren naar muziek en verder niets doen, alleen luisteren.

Alles wat je even stil maakt en optilt in een sfeer van rust is meditatie. Het is niet moeilijk, je moet niet nog meer…Het is er al en het helpt echt. Het opent je hart en laat je denken buitensspel. Je ademt ineens weer wat dieper en rustiger.

En deze momenten zijn onze zaadbolletjes, boordevol energie voor een nieuw seizoen.